MENU NASI GORENG

Menu Nasi Goreng Ikan Bilis

Hujung minggu mulut nie berbagai ragam mahunye...nak makan ini...nak makan itu...akhirnya buat ajelah nasi goreng sementara menunggu kehadiran malam..dan harap malam pula dapat makan dadih yang dibuat petang tadi... So simple bahan2 nye, bawang putih, bawang kecil, serai, cili kecil merah,ikan bilis dan kunyit hidup.

Saya suka gunakan lesung batu untuk tumbuk bahan2 tadi but jangan tumbuk lumat , biar hancur sikit je...coz nak buat nasi goreng tak sedap kalau lumat..nanti tak rase kemanisan dan keenakan bahan2 tadi...

Agak-agak hancur sikit cam ne dah boleh stop " menumbuk".....

Nasi putih yang saya masak waktu pagi tadi inilah yang akan jadi mangsa gorengan pada petang nie....apepun sessi relai - merelaikan dulu nasi tu....ohh ye time nie la saya gaulkan garam secukup rase ke dalam nasi yang direlai nie...saya suka camnie coz garam akan rata sepenuhnya...and kalau kurang masin time dah goreng nanti boleh juga tambah sikit kemudian...

Sebelum kuali digunakan untuk menumis bahan - bahan yang telah dibalun cukup-cukup tadi...gorenglah dulu telur mata....ha...lepas tu bolehlah tumiskan bahan2 tadi ye...( lupe nak shoot gambar semasa menumis tadi ) korang bayangkan sendiri lah ye...

Bile dah naik bau wangi bahan2 tumisan tadi so masukkanlah nasi yang dileraikan tadi...

Bermulalah sessi rata-meratakan bahan-bahan gorengan...kecilkan api agar nasi dapat digoreng
lama sedikit agar adalah maknanya perkataan ' nasi goreng' tu

Sementara biarkan nasi tadi atas nyalaan api yang kecil...potongkan kacang panjang

Taburkan kacang panjang yang dipotong tu ye...

Sessi rata - meratakan keseluruhan bahan-bahan yang berada dalam kuali tu....

Nasi goreng yang siap untuk diangkat untuk hidangan.....

Wah...best nie kalau makan ngan kicap manis cap kipas udang...emmm sure ....

Nasi goreng yang akan masuk ke dalam mulut serta perutku....yuuummmyyyy

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.