Sardin Masak Kari

Sardin Masak Kari

Sediakan bahan-bahan di atas - Bawang kecil, bawang putih, halia dan lada kering yang telah direbus.

Mulakan sessi tumbuk menumbuk ye...agak dah lumat kira okeylah.

Dapatkan santan segar lagi best..tapi baru pulang dari tempat kerja mana nak carinya santan segar time tu....so belasah je la santan kotak.Setin Besar Sardin dan sepeket serbuk kari.

Setelah minyak masak cukup panas, masukkanlah bahan yang ditumbuk tadi ke dalam periuk...tumis bahan tersebut.

Agak dah garing sedikit tumisan tadi masukkanlah pula serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air...kacau rata bahan tumisan dan tumislah atas api yang sederhana.

Bila dah kelihatan cukup sempurna tumisan tadi masukkan gula ..pandai-pandai lah agak banyak mana nak letak...ikut selera masing-masing key.

Bancuhkan santan kotak tadi dengan secukup air yang diperlukan ye..kalau suka kuah cair letak air lebih kalau nak pekat pula kurangkan airnya .

Tuangkan bancuhan santan ke dalam bahan tumisan tadi ye...ha...senang je kan..dah hampir separuh siap nie...

Kuah sardin yang telah diasingkan dari isi ikan sardin.

Kuah sardin yang saya asingkan tadi..masukkan ke dalam kuah kari yang sedang dimasak. Biar seketika atas api sederhana.

Sambil-sambil tu bolehlah kita potong terung mengikut patern yang korang suka lah...

Masukkan terung ke dalam kuah tadi.

Jangan lupa sekeping asam dan juga garam secukup rasa untuk seimbangkan rasa masakan...tak perlulah Ajinomoto ye..coz sardin dah banyak bahan perasanya.

Bila dah kelihatan terung tadi separuh lembut, bolehlah masukkan isi ikan sardin..hati-hati agar isinya tak hancur dalam kuah kari tu.

Biarkan isi sardin sebati dalam kuah kari dengan menggunakan api dapur yang sederhana perlahan..agar segala rasa dapat disatukan.

Dah selesai pun...Sardin Masak Kari yang dah ready untuk menjadi santapan semua...

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.