BLACK PAPPER CHICKEN WITH OLIVE OIL

BLACK PAPPER CHICKEN WITH OLIVE OIL

Nak masak ape hari nie???...jom try menu ni. dapatkan ayam segar dan potong ikut suka hati lah....selepas itu bersihkan dahulu ayam tu ngan tepung gandum..(agar bau hanyir ayam hilang) kemudian panaskan sedikit olive oil dan masukkan selabu bawang putih yang telah dicincang atau ditumbuk, hirisan halia muda ( suka hati u all nak banyak mana ..kalau saya suka lebih....sebab suka makan halia muda )..dan 2 batang serai yang telah dititik sedikit....okey masak sehingga ayam setengah masak ...

Then...masukkan pula sos lada hitam ( tumbuk lada hitam selumat-lumatnya dan campurkan sedikit sos tiram )....kalau kurang rajin dapatkanlah sos lada hitam di pasaran....lagi saya tambahkan hanya sedikit madu untuk memberi rasa kepada masakan ini...ada pedas dan manis...jangan lupa taburkan sedikit garam dan serbuk perasa juga ye (sedikit saja)
masak sehingga ayam empuk...

Now...potong bawang besar 2 labu seperti di atas....

Taburkan saja dalam masakan tadi...jangan biarkan bawang lama atas api dapur nanti bawang dah tak fresh..tak rangup..saya suka bawang tu ala ala mentah gitu..manis...

Daun bawang yang telah dipotong ...

Masukkan juga dalam masakan tadi...then padamkan api dapur sementara masakan tadi dikacau rata....

Hmmm...siap dah..apalagi kalau rasa nak makan ngan nasi...dapatkanlah nasi...kalau nak ratah saja pun ...sodappp.....

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.