MENU DAGING / AYAM

Ayam Goreng Berempah

Gorengan Ayam Berempah
Bahan - bahan ringkas aje, bawang putih dan bawang merah , halia, serai, lada kering yang telah direbus ( kisar hingga lumat semua bahan ), garam secukup rasa dan sedikit madu sebagai pelengkap rasa disamping mencantikan warna gorengan dan memberi aroma wangi yang menyelerakan...

Ayam Goreng Berempah yang ready untuk dimakan....
" sangat enak dimakan begitu saja " hahhaaa...cam lagu iklan roti gardenia lak ye...

Menu Daging Goreng Halia

Masih dalam kuali...daging yang digoreng dan direneh hingga lembut menggunakan bahan yang cukup ringkas---bawang putih, halia muda ( enak dimakan ), serai, cili padi, sedikit sos tiram (penambah perisa), sedikit serbuk kunyit ( mencantikkan warna), gula dan garam ( secukup rasa ) serta daun bawang ( membangkitkan aroma dan sedap dimakan ). Kadangkala saya perahkan sedikit jus limau kasturi setelah api dapur gas dimatikan agar menambahkan lagi keenakan masakan...itupun bergantung pada selera masa itu...

Daging Goreng Halia ( Stew ) yang dah ready untuk menjadi santapan bersama suamiku....wah...best sangat dimakan dengan nasi yang panas beserta sejug air sirap limau ais.....

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.